Показники розвитку ПКБ MDEM

Пропонуємо до вашої уваги деякі показники розвитку ПКБ MDEM. Marine Design Engineering Mykolayiv (MDEM) – миколаївський підрозділ голландської корпорації Damen Shipyards Group, що має верфі і проєктні організації по всьому світу. Сьогодні MDEM – найбільше вітчизняне суднобудівне проєктно-конструкторське бюро і є найбільшим генератором галузевих новин.

В 2021 році офіс MDEM увійшов в ТОП-10 найкращих проєктних офісів України , а судна за проєктами компанії будують на верфях Damen в Туреччині, Румунії, Польщі, В’єтнаму та інших країн.
Серед проєктів MDEM – вантажні, патрульні, багатофункціональні, офшорні судна, пороми, яхти тощо. Звіт по типовому 2019 року дає уявлення про номенклатуру проєктів.

ПКБ MDEM почало свою діяльність в 2007 році – тоді у складі компанії працювало 42 співробітника. В 2022 році персонал вже налічував 204 людини. Якщо відносна кількість інженерів-проєктувальників у 2007 році складала 81%, то в 2022 році – це показник зменшився до 75%.

Ця тенденція відображає розширення спеціалізації MDEM. Якщо на початку своєї діяльності продукція ПКБ складалась майже виключно з проєктів суден, то сьогодні MDEM – вже справжня мультисервісна компанія, що також надає во всьому світу послуги з навчання, досліджень, маркетингу тощо. Скоріш за все, збільшення спектру послуг і сприяло значному росту доходів компанії, що ми спостерігаємо на другій діаграмі.

Зверніть увагу – якщо кількість працівників збільшується майже лінійно, то зростання доходів від реалізації проєктів та послуг має експоненційну залежність. Це опосередковано ілюструє той факт, що проєктування суден – гарний бізнес, який треба підтримувати на всіх рівнях влади. І державна, і міська політики повинні бути спрямовані на сприяння кораблебудівній освіті та усуненню перепон розвитку галузі. Натомість відношення до суднобудування залишається в Україні складним. Ми неодноразово писали про це і з крайніх неприємних подій – намагання Міністерства освіти та науки знищити спеціальність “Суднобудування”.

За крайні роки до діяльності MDEM також додалась цивілізаційна місія – компанія та її директорка Олена Жукова є рушіями створення та розвитку Морського Кластера України (МКУ) – об’єднання, що сприяє загальному розвитку суднобудівної галузі України, формуванню та реалізації стратегії цього руху, представленню вітчизняних підприємств на міжнародному ринку тощо.

Дані про показники розвитку MDEM отримані з бюлетеня МКУ – радимо його до повного ознайомлення.