Новий катер пр. GS7300 з HDPE

Миколаївське суднобудівне підприємство “Компанія Гольфстрім”, що спеціалізується на виготовленні човнів та малотоннажних суден з HDPE, анонсувало катер проєкту GS7300. HDPE (high-density polyethylene), тобто поліетилен високої щільності – відносно новий у суднобудуванні матеріал. Друга назва цього ж матеріалу – поліетилен низького тиску (ПНТ) – походить від технологічних умов його виготовлення. HDPE, як матеріал для корпусів суден, має буквально революційні властивості – він не потребує фарбування або іншого обслуговування, він не кородує і він надзвичайно стійкий до ударних навантажень. Ми робили огляд катерів з HDPE…

“Компанія Гольфстрім” вже кілька років присутня на ринку з човном проєкту GS4700…  Сьогодні це вже не єдина пропозиція в Україні човнів з цього матеріалу. Буквально напередодні війни ми розповідали про катер пр. WB-6.B від одеського підприємства “Марко Лтд”…  А декілька тижнів тому в ЗМІ з’явилася новина про каяк з HDPE, що вітчизняний виробник створив для військ ССО.

Судячи з ілюстрацій нового проєкту GS7300, “Компанія Гольфстрім” як цільову аудиторію нового катера також передбачає як військових, так і інших державних операторів – рятувальників, прикордонників, поліцію тощо. На сайті виробника пропонуються комплектації: Base, Taxi, Special, Patrol, Cabin. Світлини макетів катера від виробника частково ілюструють відмінність комплектацій різним розташуванням керманича.

Корпус катера має тримаранні обводи з центральною лижею. Кокпіт з самовідведенням води може бути обладнаний за вимогами замовника. Човен отримав сертифікат італійського морського регістру Registro italiano navale (RINA), який визнається в Україні.

Загальні характеристики катера пр. GS7300:
Довжина, м – 7.4
Ширина, м – 2.42
Висота борту на міделі, м – 0.96
Корисна вантажопідйомність (за сертифікатом), кг – 1350
Макс. корисна вантажопідйомність, кг – 2700
Порожня маса корпусу, кг – 980
Макс. потужність двигунів підвісних, к.с. – 1х250 або 2х150
Екіпаж, осіб – 12

Перший корпус катера пр. GS7300 вже на воді. На сьогодні це найбільше судно з HDPE, побудоване в Україні. “Компанія Гольфстрім” пропонує судна з цього матеріалу довжиною до 24 м. Зауважимо, що HDPE – немагнітний матеріал і наша редакція припускає, що такі судна можуть бути цікаві для служб, що будуть займатися повоєнним розмінуванням акваторії.

Побажаємо комерційного успіху вітчизняним суднобудівникам.

Джерело: https://gs.mk.ua/GS7300-ua.html