“НІБУЛОН” будує водолазний катер для розмінування водних шляхів

Суднобудівний завод “НІБУЛОН” веде побудування катера для водолазної групи розмінування акваторій внутрішніх водних шляхів проєкту ДСНС 25М. Ми звертаємо увагу читачів, що в суднобудівній програмі на 2019-2022 роки “НІБУЛОН” анонсував побудову рейдового катера…, а зараз цей проєкт отримав реалізацію відповідно до потреб часу.

Проєкт судна розроблено в проєктно-конструкторському бюро ДП “ДПЦК”.

Що відомо про цей проєкт, який вже у процесі складання – це судно с незначно підвищеним полубаком, з розвиненою надбудовою, яка дає можливість розміщення або водолазних команд (як у даному випадку), або будь яких інших фахівців для проведення аварійно-рятувальних операцій, транспортування пасажирів, кур’єрської служби тощо. Матеріал корпусу – морський алюміній. Судно обладнане RIB-човном та багатофункціональною кран-балкою. Тобто проєкт передбачає багатоцільове використання і є дуже перспективним на повоєнному ринку України.

Загальні характеристики катеру пр. ДСНС 25М
Довжина найбільша, м – 24.68
Ширина, м – 5.36
Ширина габаритна, м – 5.76
Висота борту на міделі, м – 2.96
Осадка по КВЛ, м – 1.21
Потужність головних двигунів, кВт – 2х651
Швидкість, вуз – 22
Дальність плавання (15 вуз), миль – 500
Число місьц екіпаж/спецперсонал, осіб – 3+1/14
Водотоннажність повна, т – 56.06

Як випливає з повідомлення “Нібулон” – побудування судна компанія веде в ініціативному порядку за власний кошт та пропонує його для застосування у Державній Службі з Надзвичайних Ситуацій та для інших експлуатантів. Верф вже зараз заявляє про можливість побудування серії з 15 таких суден.

На думку нашої редакції ініціатива компанії варта державної підтримки і всебічної уваги суспільства. На сьогодні верф “Нібулон” є однією з найсучасніших в Європі, а технологію складання суднових конструкцій з алюмінієвого прокату освоїла ще в 2020 році.

“Нібулон” – не єдина верф в Миколаєві, що будує такі судна і загалом новина підкреслює можливості вітчизняного суднобудування. Сприяння розвитку промисловості повинно стати національною ідеєю після Перемоги.

Джерело новини: https://www.facebook.com/nibulonltd/posts/pfbid028k39NrGZ4wZYBC4FRKGC1LMwkJQVRyDBbahNjDbXyaWbCj71YP88kNdz9bscW9nWl