Судно пр. FSC 7011 від MDEM в експлуатації

Швидкісне судно для доставлення екіпажу FSC 7011 (Fast Crew Supplier – FCS), робочий проєкт якого розроблено в ПКБ MDEM, можливо для нашої редакції одне з найулюбленіших втілень у металі результатів праці Миколаївських розробників.

Ми спостерігали за долею цього проєкту від закладки кіля за участю наших конструкторів до спуску на воду першого судна в серії, а нещодавно корпорація Damen Shipyards Group, на чиїй верфі в Анталії ці судна будуються, оприлюднила ефектні світлини їх використання і ми наразі с задоволенням їх поширюємо.

Судно пр. FCS 7011 призначене для швидкої та зручної зміни екіпажу на офшорних виробничих об’єктах – бурових платформах, науково-дослідних станціях, вітрогенераторах, виробничих об’єктах у морі, заводах на віддалених островах тощо. Судно довжиною 73.6 метри досягає швидкості 40 вузлів. Це найбільше однокорпусне судно з алюмінію, що коли-небудь будував Damen. Значну увагу приділено комфорту для екіпажу та пасажирів. Судно здатне доставляти пасажирів на відстані до 200 міль та більше, завдяки чому за один рейс можна забезпечити перевезення одразу по декількох точках, що скорочує витрати часу та інші видатки. Заспокоювачі хитавиці забезпечують сприятливі умови для людей при висоті хвилі до 3 метрів. Завдяки цьому пасажири повноцінно відпочинуть в дорозі та будуть готові відразу включитися у роботу.

Наша прискіплива увага до цього проєкту, окрім того, що це результат праці наших конструкторів, пояснюється двома обставинами – привабливим сучасним дизайном та універсальністю платформи швидкісного багатоцільового судна. Damen пропонує номенклатуру суден зі схожим архітектурно-конструктивним типом – патрульні судна, судна забезпечення тощо.

Очевидно, що у цій ніші Україна має значну потребу в суднах і для Морської Охорони, і для ДСНС, і для офшорних споруд та виробничих об’єктів, що будуть збудовані на морському шельфі під час післявоєнного розвитку України. Досвід проєктування та підтримки побудування таких суден, що вже мають Миколаївські суднобудівники повинен сприяти вдалому рішенню цих задач. Ми сподіваємося, що визначення виконавців проєктів після війни буде відбуватися на прозорому конкурсі, до якого будуть залучені і вітчизняні, і світові підприємства.

Фото: Damen.com