Українське озброєння корвету Bata

Наглядно про деякі зразки Українських бойових систем на озброєнні корвету Bata, що був спроектований у Миколаївському ПКБ «Асаба Дизайн Центр» та побудований на болгарській верфі MTG Dolphin Shipyard дл ВМС Екваторіальної Гвінеї. Про корвет Bata оглядово ми писали раніше.

З сучасного обладнання, що наразі виробляється в України на цей корабель встановлені система захисту корабля «Каскад» виробництва ДП НДІ «Квант-Радіолокація» та бойові модулі з 30 мм гарматами. Надалі докладніше.

«Каскад» – це інтегрована система захисту (ІСЗ) малих кораблів, призначена для моніторингу водної поверхні та повітряного простору, оцінювання загрози та призначення цілей в системі керування зенітно-ракетними комплексами й артилерійськими установками. На корветі Bata ІСЗ «Каскад» складається з двокоординатної когерентно-імпульсної РЛС кругового огляду «Дельта-М» та блоку керування вогнем АК-630М та АК-176. Основні функції системи:
– пошук цілей в зоні покриття цілодобово та за будь яких погодних умов
– реєстрація траєкторії обраної цілі та передача даних на розподільчу консоль
– процедура підготовки до відкриття вогню
– відображення поточної ситуації на моніторі
– індикація фонових частот та команд
– керування вогнем – призначення режимів стрільби в залежності від призначення підпорядкованого озброєння та існуючих боєприпасів, орієнтування антенного блоку, визначення порядку застосування зброї
– аналіз ураження цілей та виведення результатів вогню на монітор
– навчання оператора за допомогою вбудованого тренажера

Характеристики РЛС «Дельта-М»
Зона покриття, км – 96
Азимут, градусів – 0-360
Висота, км – 3
Максимальний діапазон виявлення:
– повітряних цілей – 25-30 км
– надводних цілей – на відстані радіогоризонту
Точність по куту місця, градусів – 0.17 – 0.23
Точність по дальності, м – 15-20
Кількість цілей, що відстежується, макс – 50
Період обертання антени, сек – 3, 6, 12
Інтерфейс – RS-422; Ethernet; CAN 2.0
Час розгортання для завершення процедури налаштування макс, хв – 2
Напрацювання на відмовлення, годин – 8000

Другим зразком Українського озброєння, що встановлено на корветі Bata, є два автоматичні бойові модулі (БМ) з 30-мм гарматами. В різних джерелах згадуються різні виробники та найменування цього озброєння. Достеменно невідомо якими саме БМ оснащені кораблі – БМ-5М.01 «Катран-М», виробництва ДП «Миколаївський ремонтно-механічний завод», або АБМ-301, виробництва Севастопольського підприємства «Імпульс-2». У будь якому випадку, характеристики цих бойових модулів схожі:
– 30-мм автоматична гармата, скоріш за все ЗТМ-1 виробництва Кам’янець-Подільського ДП НТК «Завод точної механіки»
– кут наведення за горизонтом, градусів – 360
– кут наведення за вертикаллю, градусів – від -16 до +60
– залежно від комплектації БМ можуть бути оснащені ПТРК «Бар’єр», 7.62 мм кулеметами та автоматичними гранатометами АГ-17.

Нажаль також невідомо – яку гідро-акустичну станцію встановлено, яка інформаційна система та РЛС використана для керування бойовими модулями, які ще РЛС та засоби зв’язку та радіорозвідки обслуговують озброєння та навігацію корабля. Більшість цих систем виробляється в Україні, можливо що вони теж були застосовані у цьому проекті і ми очікуємо скоро їх побачити на нових кораблях ВМСУ.