РБАК “Гюрза” для Узбекистану

Продовжимо докладний розгляд проектів миколаївського ДП Дослідно-Проектний Центр Кораблебудування. Це – річковий броньований артилерійський катер (РБАК) пр. 58150 “Гюрза”. На відміну від його нащадків, МБАК пр. 58155 “Гюрза-М”, яких за останні роки 6 одиниць побудовано для ВМС України, про кораблі первісного проекту 58150 знають спеціалісти, а ось пересічному громадянину про них нічого не відомо. А шкода, бо це ще один приклад експорту озброєння з України в інші країни. І саме такі приклади повинні набувати розголосу, щоб у масовій свідомості позиціонувати кораблебудування як вигідний бізнес. Саме проти цієї ідеї працювала в Україні російська пропаганда останні 15 років.

Два кораблі “Джайхун” та “Сайхун” пр. 58150 “Гюрза” побудовані у 2004 році на заводі “Ленінська кузня” (зараз “Кузня на Рибальскому”) для прикордонних військ Узбекистану. Зараз вони несуть службу на річці Амудар’я, прикриваючи ділянку кордону між Узбекистаном та Афганістаном, перешкоджаючи нелегальному обігу наркотиків та зброї.

Програму будівництва цих катерів для Узбекистану фінансував Державний департамент США. У передвоєнних публікаціях ЗМІ писали, що США планували і надалі фінансувати будівництво цих катерів, але посилення дрейфу України в коло впливу Росії вимусили Держдеп згорнути цю програму. Вже з початком нашої війни “Кузня на Рибалському” відновила будівництво, але вже по власному переробленому проекту 58155 “Гюрза-М”.

Як би там не було, а виконання замовлення по пр. 58150 “Гюрза”- це теж свідчення того, що ми можемо й повинні будувати кораблі на експорт.

Опис корабля на сайті заводу-будівника значно повніший та дещо відрізняється від опису проектанта. Нижче дані наводяться за матеріалами заводу-будівника.

1. ТИП І ПРИЗНАЧЕННЯ:
Тип – річковий броньований артилерійський катер. Призначення:
– несення патрульної служби на прикордонних річках, озерах, ін. А також в прибережній морській зоні;
– боротьба з малорозмірними катерами контрабандистів і ін. Порушниками кордону;
– боротьба з малими захищеними береговими цілями (БТР, бункери та ін.);
– захист важливих стаціонарних і наплавних гідротехнічних споруд;
– забезпечення дій тактичних розвідувально-диверсійних груп;
– навігаційне супроводження окремих суден на внутрішніх водних шляхах;
– забезпечення безпеки мореплавання міжнародними внутрішніми водними шляхами.

2. ОСНОВНІ РАЗМІРЕННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Довжина, м – 20.70
Довжина по КВЛ, м – 18.00
Ширина по КВЛ, м – 3.90
Висота борту на міделі, м – 2.25
Осадка при повній водотоннажності, м – 0.70
Водотоннажність, т
стандартна – 34.41
нормальна – 38.38
повна – 39.91
Швидкість ходу на глибокій і тихій воді при температурі зовнішнього повітря +15ºС, вузлів
повного хода – 27.80
економічного ходу – 11.0
Дальність плавання, миль
при економічній швидкості – 450
Автономність по запасах мокрої провізії, діб – 5

3. МІСТКІСТЬ ЦИСТЕРН, Т
палива – 3.0
прісної води, т – 0.15

4. КОМПЛЕКТАЦІЯ ОСОБОВОГО СКЛАДУ, ОСІБ
офіцер (мічман) – 1
старшини та матроси – 4
Всього – 5

5. НАСЕЛЕНІСТЬ
Особовий склад розташовується в двомісній каюті (для офіцера + резерв) і кубрику на 4 місця. Для приготування їжі є камбуз і комора для провізії з одним холодильником. На катері також є: душова, туалет, тентові пристрої.

6. ДЕСАНТОМІСТКІСТЬ
РБАК має можливість розміщення розвідувально-десантної групи (6-8 чол.) Зі зброєю легкого калібру.

7. СТАНДАРТИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ
Катер «Гюрза» відповідає наступним стандартам:
– міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі СОЛАС-74 з Протоколом 1978 року, з поправками 1981, 1988, 1995, 1996 рр.
– Міжнародної конвенції по запобіганню забрудненню моря МАРПОЛ-73/78
– іншим міжнародним, національним і регіональним правилам на вимогу Покупця.

8. ОЗБРОЄННЯ:
Озброєння катера складає два модифікованих бойових модулі БМП-2 та БТР-70.

9. НАВІГАЦІЙНІ ЗАСОБИ
Для виявлення надводних цілей, а також для вирішення навігаційних завдань РБАК оснащується навігаційною РЛС М-1933 CNT Ьк2 FURUNO.
Для навігації встановлюється ехолот і магнітний компас Mini-C.
Може встановлюватися супутниковий індикатор координат місця знаходження GPS j NAV-500.

10. ЗАСОБИ ЗВ’ЯЗКУ
Для здійснення зв’язку з базами, кораблями, цивільними суднами та сухопутними силами РБАК «Гюрза» оснащується наступними засобами зв’язку:
– КВ радіостанція діапазону Harriss RF-5800Н-МР005 (60 ват)
– КВ радіостанція діапазону Barrett-950 (35 ват)
– УКВ радіостанція діапазону Motorolla GP-360 (25 ват)
– УКВ радіостанція діапазону Р-173м (для зв’язку з сухопутними силами)
– антенно-фідерні системи.

11. ЗАСОБИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ
Для пошуку, розпізнавання, ідентифікації в денний і нічний час берегових надводних цілей і для передачі цілевказівки зброї, розміщеної в баштах, РБАК обладнується апаратурою спостереження «СОВА» зі стабілізованою лінією візування. Для кругового спостереження при закритих бронекришками ілюмінаторі передбачені танкові спостережні прилади ТNР-В (ТНД-В).

12. ЗАХИСТ
Конструктивно РБАК представляє корабель з цитадельною схемою броньового захисту, що охоплює ходову рубку, машинне відділення, артилерійський відсік, барбет бойових модулів, розрахованої на непробиття кулею калібру 5,56 мм патрона SS 109 (стандартний патрон НАТО) і кулею калібру 7,62 мм патрона зразка 1943 м

13. ПРОПУЛЬСИВНІ УСТАНОВКИ
Головні двигуни
Головна енергетична установка складається з двох дизельних двигунів з реверсивними редукторами передачі потужністю 650 кВт кожен з частотою обертання 2300 об / хв.
Валопроводи і двигуни
РБАК обладнаний двома лініями валів, кожна з яких складається з гребного валу, гребного гвинта, головних підшипників і дейдвудного пристрою. Як рушії застосовані два бронзових трилопатевих гвинта фіксованого кроку. Щоб уникнути можливих пошкоджень гвинтів на мілководді вони розміщуються в спеціальних тунелях корпусу вище основної площини.

14. ЕНЕРГЕТИЧНА УСТАНОВКА
Катер обладнаний одним дизель-генератором , 220В, 50Гц і двома генераторами постійного струму 10кВт, 27В, накладених на головні двигуни. Для споживачів постійного струму 27В катер оснащується одним статичним перетворювачем потужністю 4 кВт. Для обслуговування мережі постійного струму на базі і в аварійних ситуаціях (а також для запуску дизель-генератора) катер забезпечується акумуляторною батареєю, що складається з чотирьох акумуляторів

15. ОСВІТЛЕННЯ, СИГНАЛІЗАЦІЯ І СИГНАЛЬНО-ВІДМІННІ ОДПІ
На катері передбачено основне (зовнішнє і внутрішнє) освітлення напругою 220В, аварійне освітлення від автономного джерела живлення, сигнально-відмінні вогні, один сигнальний прожектор МСНП-125М і один пошуковий прожектор з дистанційним управлінням.

16. ІНВЕНТАРНЕ МАЙНО І ЗІП
Катер укомплектований інвентарним майном, запасними частинами, інструментом і пристосуваннями. Частина інвентарного майна та ЗІП знаходяться на борту, решта зберігається на березі.

Джерела:
Проектант – http://srdsc.com/ru/projects/armored-river-gunboat-gyurza/
Завод-будівник – https://zkr.com.ua/ua/details/page_192/