Умови працевлаштування в MDEM

Додатково розкриваючи тему про співпрацю ПКБ MDEM, DAMEN Group, та Національного Університету Кораблебудування, про яку ми вже писали раніше, публікуємо власний репортаж компанії про те, які перспективи мають молоді фахівці. Дуже раджу ретельно ознайомитися з текстом, бо він має відомості про соціальний пакет та рівень заробітної платні – про те, що запитують найчастіше. Нижче власний текст MDEM, що надав директор з інжинірингу Павло Білошицький:

Продовжуючи традиції тісної співпраці з НУК компанія MDEM вже вдруге в цьому році відчинила двері для студентів кораблебудівного університету. Естафету відвідувань після студентів-економістів прийняли студенти 4-го курсу кораблебудівного інституту спеціальності «Кораблі та океанотехніка», які відвідали MDEM наприкінці квітня.

Заступник директора кораблебудівного інституту Олексій Ястреба у вступному слові окреслив ситуацію в суднобудуванні, яка склалася, і місце інженера-кораблебудівника в циклі проектування і будівництва судна. Була відзначена сучасна тенденція передислокації суднобудівного виробництва в регіон південно-східної Азії, проте проектно-конструкторські роботи традиційно залишаються в європейських країнах і цінність інженера-конструктора продовжує незмінно зростати.

Директор з інжинірингу MDEM Павло Білошицький в своїй доповіді розповів про напрямки діяльності голландської суднобудівної корпорації DAMEN, частиною якої є MDEM. Більш ніж 34 заводи на 5 континентах, 10 тисяч співробітників, 160 суден на рік, висококонкурентні та інноваційні розробки корпорації, орієнтованість на майбутнє, захист навколишнього середовища, турбота про клієнта і співробітників – MDEM відкриває ворота в цей світ суднобудування для молодих фахівців в Україні.

МDEM – мультисервісна компанія, і поряд з інжинірингом в компанії представлені інші напрямки діяльності: дослідницький відділ R&D, IT, Online Marketing. Найбільшу увагу студентів привернув R&D та інжиніринг, який за останні 11 років в МDEM пройшов шлях від становлення до налагодженого високоякісного і конкурентного сервісу, що користується постійним попитом у групі Damen. Були представлені знакові проекти минулих років і поточні розробки, серед яких інноваційні. Відзначимо, що в компанії більше 130 інженерів і практично 95% є випускниками МКІ-УДМТУ-НУК різних років.

Провідні фахівці ознайомили студентів з діяльністю відділів і груп інжинірингу. Майбутнім інженерам-кораблебудівникам розповіли про технічне і робоче проектування в Корпусному відділі компанії, супровід проектів, програмні продукти і в цілому про сучасні методи проектування. Великий інтерес викликала презентація відділу R&D про основні розрахункові і дослідницькі розробки компанії: розрахунки міцності, шуму і вібрації, експериментальні дослідження на борту судна. Оскільки інженер-корпусник в своїй роботі повинен думати не тільки про корпус, а й про механічну і електричну частини, були представлені роботи відділу суднових систем і відділу електрики й автоматики.

Другу частину зустрічі відкрив фільм про індустріальну революцію 4.0, в руслі якої розвивається сучасна наука та виробництво. Це штучний інтелект, роботизація, 3D друк, обробка великих масивів даних, інтернет речі – все те, з чим ми вже зараз зустрічаємося в повсякденному житті. Не мислячи себе поза інноваціями, компанія прагне рухатися в ногу з часом і знайомити своїх співробітників з останніми технологічними досягненнями. Не стали винятком і гості, які на півгодини поринули в світ технологій майбутнього.

Керівники робочих груп ознайомили майбутніх інженерів з робочими місцями. Дуже зацікавила студентів екскурсія до проектних команд, де почалося живе спілкування як з досвідченими інженерами, так і зі стажерами, недавнішніми студентами НУК. За власним бажанням студенти відвідали відділ R&D, де отримали уявлення про роботу над інноваційними та дослідницькими розробками.

Вже зараз підприємство проводить набір студентів 4-6 курсів на роботу, забезпечуючи навчання в професійних суднобудівних CAD/CAM/CAE системах: AutoCAD, Nupas Cadmatic, Siemens NX та інших. На період стажування, протягом 3-х місяців, студенти забезпечуються заробітною платою 6000 грн. Після закінчення стажування, у подальшій роботі в компанії молоді фахівці можуть розраховувати на рівень оплати до 9000 грн, та після виходу на категорію молодшого інженера від 9000 до 12 000 грн. Університет і компанія зацікавлені в розвитку практичних навичок студентів при розумному поєднанні роботи з навчальним процесом, що також було відзначено на зустрічі.

Для подальшого розвитку в професійній області компанія пропонує широкий спектр внутрішніх і зовнішніх тренінгів, як із запрошенням провідних експертів, так і з відвідуванням компаній групи DAMEN. Щорічно компанія запускає курси англійської мови для своїх співробітників з урахуванням їх рівня володіння.

Зростання професіоналізму і досвіду гарантує зарплати для інженерів на рівні від 13500 до 19000 грн і старших інженерів від 16000 до 21000 грн.

На додаток, підприємство забезпечує високий рівень соціального захисту для інженерів MDEM шляхом надання повної медичної страховки, регулярної індексації зарплати. Одна з цінностей компанії отримувати задоволення від того, що ми робимо і це не тільки про творчу та інтелектуальну роботу. Проведення корпоративних і спортивних заходів, тімбілдінг допомагають підтримувати позитивну атмосферу і настрій.

Студенти були запрошені для проходження стажування в MDEM ще під час навчання в університеті, щоб самим переконатися в цікавій роботі і в майбутньому стати частиною дружнього молодого колективу. Підсумки зустрічі підвели представники університету і компанії, які наголосили на важливості подібних зустрічей для популяризації професії інженера-кораблебудівника і залучення молодих і талановитих кадрів у галузь.