Перспективи Миколаївського Суднобудівного Заводу

Вітаємо Миколаївський Суднобудівний Завод з 230-річчям! З цього заводу починався Миколаїв і його доля невід’ємна від долі міста. Зараз, після десятиріччя стагнації, на завод прийшла команда фахівців, що реалізує антикризову програму відродження виробництва. Про стан заводу та про майбутні плани ми поспілкувалися з заступником генерального директора – Ярославом Валерійовичем Коваленком.

Зміна керівництва Укроборонпрому призвела до кадрових змін МСЗ. На завод прийшли професіонали з багаторічним досвідом у суднобудівному виробництві. Програма дій, що вже виконується, включає погашення заборгованості по заробітній платі, залучення нових замовлень на судноремонт вже сьогодні, розробку та реалізацію планів по розвитку підприємства у найближчому майбутньому.

На державному рівні прийнято рішення, що МСЗ стає головною ремонтною базою Військово-Морських Сил України та Морської Охорони ДПСУ. Для цього у заводу у наявності достатньо технічних засобів – плавучий док та крани добудовчої набережної в робочому стані, завод також має плавкран. Для реалізації цього рішення розроблено 3-х річний план ремонту кораблів ВМСУ та МО ДПСУ. Вже з травня 2018 пройшов ремонт малий броньований артилерійський катер “Аккерман”, продовжено ремонт десантного катеру “Сватове”, на цьому тижні зайшов на ремонт ракетний катер “Прилуки”, очікується середній десантний корабель “Юрій Оліференко”. Одночасно пройшли та зараз проходять ремонт судна гідрографічної служби – БГК-334 та ГС-82 й лоцманські судна – ЛК-115 та “Михайло Сніцар”.

З трьох стапелів заводу, два найстаріші у непридатному стані і їх очікує демонтаж. Третій стапель, на якому зараз стоїть недобудоване судно, що належіть колишньому замовнику, у придатному стані. Ініційовано питання про звільнення та реконструкцію 3-го стапелю. 100-тонний кран, що обслуговує цей стапель, у робочому стані. Тож у перспективних планах заводу – розгортання цивільного суднобудування, у т.р. для іноземного замовника, як це було ще 10-15 років тому.

На північній стороні заводу, яка наприкінці 80-х проходила реконструкцію під будівництво сучасних тоді есмінців пр. 956, кранове обладнання зараз не в робочому стані, але вже тривають роботи по відновленню їх працездатності. Керівництво заводу планує використовувати цю частину акваторії під сервісні операції.

Таким чином вже зараз реалізуються три складові діяльності Миколаївського суднобудівного заводу: судноремонт, підготовка стапелю до суднобудування та реконструкція північної сторони під морські послуги. Після почутого й побаченого на заводі у нас склалося враження, що завод очікує дуже важкий процес відновлення працездатності, але це реальна справа. На нашу думку також, щоб поставлені завдання були виконані, Країна повинна зберегти політичний курс на незалежність від Росії.