Два судна пр. Stan Patrol 5009 для Румунії

Плюс ще два нових судна пр. Stan Patrol 5009, робочий проєкт яких розроблено в Миколаївському ПКБ MDEM. Суднобудівна корпорація Damen Shipyards, чиїм структурним підрозділом є MDEM, виграла тендер на постачання двох суден швидкого реагування для Генеральної інспекції з надзвичайних ситуацій Румунії. Контракт був підписаний 10 жовтня в Бухаресті. Замовлення нових суден має на меті покращити спроможності Румунії реагувати на стихійні лиха та забезпечити належний захист населення.

Кожне с замовлених суден буде дещо відрізнятися від типового проєкту Stan Patrol 5009. Одне судно буде реалізоване як пошуково-рятувальне зі спеціалізацією на наданні медичної допомоги. Друге – буде обладнано для гасіння пожеж на суднах та платформах у морі.

Така спроможність реалізації різних функціоналів на базі типового проєкту є ключовою для патрульних суден Damen. Ми неодноразово це підкреслювали при розгляді суден, побудованих за проєктами MDEM…

Обидва судна мають дальність плавання 2600 миль крейсерською швидкістю, обладнані багатофункціональною лебідкою, рятувальними човнами та водними й літальними безпілотними апаратами. Максимальна швидкість суден в обраній реалізації – 22 вузли. Щоб скласти розширене уявлення, подивіться специфікацію типового проєкту Stan Patrol 5009 на сайті Damen: https://products.damen.com/

Дообладнання суден буде виконано на Румунській верфі Damen в Галаці. У контексті цієї новини ми вчергове з сумом згадуємо, що уряд України в 2005 році примусив компанію Damen припинити суднобудування в Україні і пропонуємо брати за зразок Румунію, що створила сприятливі умови для інвестора і сьогодні вже два румунські заводи Damen в Галаці й Мангалії будують судна для усього світу.

Висновки з цього уроку нам край важливо зробити тому, що після перемоги у війні Україна отримає новий шанс і певний карт-бланш на повернення інвесторів. Важливо цей шанс знову не втратити.

Джерело новини: https://www.damen.com/insights-center/news/damen-to-build-two-emergency-response-vessels-for-romania