На “Океані” створено дільницю відновлення суднових валів

На суднобудівному заводі «Океан» обладнано дільницю відновлення валів. Дільниця складається з кількох позицій, на кожній з яких виконуються певні операції. На першій позиції вал проходить огляд та дефектацію, за результатами яких складається технологічна карта його відновлення, що визначає обсяг зносу й перелік подальших операцій та їх параметрів.

Після цього вал встановлюється на установку для проточування й стружка, що знімається з валу під час цієї операції, передається в заводську лабораторію для дослідження шляхом хімічного аналізу. За результатами дослідження підбираються зварювальні матеріали, флюс й дріт, та режими наплавлювання поверхні валу.

На наступному етапі вал встановлюється на наплавлювальний верстат і згідно технологічної карти виконується нанесення шарів – початковий облицювальний шар з низьковуглецевого дроту і подальші шари, визначені хімічним аналізом, для компенсації зносу валу. Нарешті знову виконується проточування в розмір, а також, за необхідності, рихтування та шліфування валу.

Завершується процес пред’явленням відновленого валу ВТК та Регістру.