Чверть газотурбінного світового флоту обирають двигуни від Зоря-Машпроєкт

Володимир Заблоцький (с) Defence Express, 2020/2

Україна отримала від Радянського Союзу унікальний спадок – замкнутий цикл проєктування, випробувань і серійного виробництва газотурбінних двигунів (ГТД) різної потужності й призначення, а також редукторів і газотурбінних установок на базі Союзного проєктного бюро “Машпроект” (СПБ “Машпроект”) і Південного турбінного заводу “Зоря” (м. Миколаїв).

У 2001 році обидва підприємства об’єднали в Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування “Зоря”-“Машпроект” (ДП НВКГ “Зоря”-“Машпроект”), яке входить до складу ДК “Укроборон­пром”. Наразі воно відоме своїми виробами як для цивільних, так і військових потреб далеко за межами України. З усім тим, “Зоря”-“Машпроект” не зупиняється на досягнутому і пропонує своїм потенційним споживачам не лише вже відому продукцію, а й нові перспективні рішення.

Сьогодні “Зоря”-“Маш­проект” є українсь­ким розробником і виробником газотурбінної техніки світового рівня. Після реорганізації та об’єднання на підприємстві працюють до 9000 висококваліфікованих працівників й інженерів. Підприємство має колосальний досвід у створенні морських газотурбінних двигунів (ГТД). Саме в Миколаєві з’явився перший у світі всережимний газотурбінний агрегат М3 за схемою COGAG, а також перші у світі газотурбінні великі протичовнові кораблі пр.61 типу “Комсомолець України”, які за характерний під час роботи звук газових турбін американці прозвали «співучими фрегатами».

На підприємстві свого часу були розроблені, вироблені та масово постачалися двигуни другого покоління М60, М8ДТ4 з коефіцієнтом корисної дії до 28 %, а також газотурбінні установки (ГТУ) М5, М7 і М9, виготовлені за схемою COGAG. Також для кораблів усіх класів були створені двигуни третього покоління М75, М70, М90 з коефіцієнтом корисної дії 30-35 %. Саме завдяки впровадженню нових конструктивних матеріалів (кераміка, сполуки тощо), здатних витримувати вищі температури, були виготовлені турбінні лопатки з внутрішнім охолодженням і внутрішньою рекуперацією циклу. Це дозволило суттєво збільшити ресурс ГТД у цілому. У 90-ті роки минулого століття на “Зоря”-“Машпроект” було створено ГТД четвертого покоління М80 і ДН70 з ККД у 36-37%. Також на підприємстві було створено ГТУ М21 для ракетного крейсера, М16 для важкого корабля на підводних крилах і М35 для важкого корабля на повітряній подушці.

Станом на 1990 рік до 65% надводних кораблів ВМФ СРСР було оснащено енергетичними газотурбінними установками виробництва “Зоря”-“ашпроект”. Загалом це складало 33% потужності і 29% кількості кораблів світового газотурбінного флоту.

ХТО ОБИРАЄ УКРАЇНСЬКЕ?

До цього часу підприємством створено й перевірено успішною експлуатацією понад 30 типів пропульсивних газотурбінних установок для кораблів і катерів, зокрема на підводних крилах і на повітряній подушці. Створеними у Миколаєві ГТД оснащено до 25% світового газотурбінного флоту, кораблі та судна якого експлуатуються або стоять на озброєнні ВМС Індії (есмінці типу Delhi, Kolkata і Rаjput; фрегати типу Shivalik і Talwar; корвети типу Veer), РФ (ракетні крейсери типу “Атлант”; ВПК типу “Беркут-Б”, “Фрегат”; СКР типу “Буревестник”, “Гепард”; МДКВП типу “Зубр”; РКА типу “Молнія”; ракетні корвети типу “Сивуч”), України (фрегат “Гетьман Сагайдачний”), Китаю (есмінці типу Lanzhou; МДКВП типу “Бізон”), а також Польщі, Болгарії, Греції, Румунії, В’єтнаму і США.

Найбільшим замовником українських морських ГТД виробництва “Зоря”-“Машпроект” є Індія. Саме індійський флот був першим клієнтом, який зробив замовлення турбін у підприємства після оголошення незалежності України. Частка Індії в загальному обсязі продажів компанії з 2009 року становить близько 10-12%. 12 вересня 2019 року “Зоря”-“Машпроект” підписало в Делі декілька контрактів на постачання великої кількості газотурбінної техніки для оснащення кораблів різних класів ВМС Індії. До номенклатури постачань входять газотурбінні двигуни, редуктори, комплекти запасних частин. Контракти також передбачають проведення навчання індійського персоналу з експлуатації газотурбінних установок і надання інженерної підтримки. Термін відвантаження першої партії – грудень 2019 року, решти – протягом 2020 року. Турбіни для них Індія придбала в України за окремим контрактом.

Одним із фрагментів історії співпраці з Індією є реалізація для ВМС цієї країни російських кораблів проєкту 11356. Після впровадження Україною санкцій проти РФ за анексію Криму і війну на Донбасі, ВТС з країною-агресором було припинено, а раніше укладені контракти на постачання українських турбін для кораблів ВМФ РФ – анульовано. У зв’язку з цим, через неможливість добудови вже закладених на стапелях заводу «Янтарь» у Калінінграді 3-х фрегатів, корпуси останніх було продано Індії. У 2019 році на індійській державній верфі Goa Shipyard Limited планувалося розпочати локалізоване будівництво фрегатів проєкту 11356. Кораблі будуть дооснащені силовою установкою виробництва “Зоря”-“Машпроект”. Попередні фрегати цього класу типу Talwar для ВМС Індії будувалися на заводах Санкт-Петербургу та Калінінграду.

Китай також має певну історію відносин з українським підприємством. Китайські есмінці свого часу оснащувалися американськими ГТД LM2500, але після запровадження США ембарго на постачання таких турбін Пекін звернувся до України, де придбав 10 ГТД UGT25000 і повний комплект технічної документації.

На основі газової турбіни UGT25000 були розроблені китайські газові турбіни QC280, продуктивність яких була покращена в порівнянні з UGT25000, а робоча потужність збільшена до 30 000 кВт. ГТД QC280 призначені для оснащення нових есмінців типу 055 (Nanchan-class) водотоннажністю до 12000 тонн. Останні є найбільшими представниками свого класу у складі ВМС Китаю. Наразі локалізація виробництва QC280 перевищила 95%.

Україна у 2013-2014 роках також постачала на експорт малі десантні кораблі на повітряній подушці типу “Бізон” (МДКВП типу “Бізон”, українська версія проєкту “Зубр”) до Китаю. У рамках контрактів також передбачалося, що українська сторона буде постачати для замовників запасні двигуни й запасні частини, а також забезпечувати сервіс і ремонт. При цьому Китай отримав повний комплект технічної документації на проєкт МДКВП. Перший МДКВП відправили в Китай у квітні 2013 року, другий – 1 березня 2014 року, напередодні анексії Криму. Обидва побудованих на суднобудівному заводі “Море” (Феодосія) МДКВП вже увійшли до складу китайського флоту, добудова двох інших завершується з українською технічною допомогою.

Загалом планами командування ВМС НВАК передбачається довести кількість десантних кораблів на повітряній подушці до 10-15 одиниць. Україна при цьому залишає за собою виробництво для них морських ГТД. Щоправда, з урахуванням будівництва в КНР власного підприємства з виробництва газових турбін, не можна виключати, що надалі китайці можуть перейти на ліцензійне і, навіть, власне виробництво морських ГТД.

Раніше, у 2001 році, Україна експортувала один МДКВП типу “Зубр” з турбінами власного виробництва до Греції (країни НАТО).

Загалом підприємство виготовило понад 2300 морських ГТД і кілька тисяч редукторів, якими оснащено понад 500 бойових кораблів у 20 країнах світу. При цьому розробка нових ГТД на підприємстві триває.

НОВІ ПОТУЖНОСТІ

Для комплектації пропульсивних установок усіх типів бойових кораблів і комерційних суден підприємство “Зоря”-“Машпроект” пропонує ГТД потужністю від 3 до 25 МВт. Вони відрізняються високою надійністю і довговічністю, економічністю і компактністю, мають малу масу, що відповідає жорстким вимогам до двигунів кораблів ВМС і комерційних суден. З 2011 року до квітня 2019 року підприємство провело розробку, виготовлення і вже почало випробування дослідного зразка нового ГТД потужністю 32-35 МВт, що не має аналогів у світі. ГТД розробляється в 4 модифікаціях: для використання в енергетичній промисловості як механічний привод електрогенератора; у газотранспортних мережах як механічний привод компресорів природного газу; дві модифікації для використання в складі корабельних енергетичних установок.

27 серпня 2019 року відбулися успішні тестові випробування двигуна. Нова турбіна має унікальну конструкцію, що дозволяє її використання в цивільному секторі як механічний привод компресорів у газотранспортних мережах та як механічний привод електрогенераторів. Новий двигун також може служити як пропульсивний комплекс перспективних кораблів ВМС ЗСУ й потенційних іноземних замовників.

За оцінками “Зоря”-“Маш­про­ект”, використання таких ГТД у розподільній системі виробництва електроенергії має дозволити підвищити гнучкість і надійність роботи енергосистеми країни, посилить енергетичну незалежність України та забезпечить завантаженість підприємства. Нові ГТД за технічними характеристиками відповідають сучасним закордонним аналогам і можуть скласти їм гідну конкуренцію.

Як повідомлялося під час завершення випробувань, “Зоря”-“Машпроект” вже уклав контракти на суму понад 360 млн грн. Виробник розраховує, що за 2-3 роки обсяг потенційних замовлень може сягнути понад 2,5 млрд грн.

Джерело статті: https://defence-ua.com