Багатофункціональна платформа “Кайра-150”

Миколаївське ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» на виставці «Зброя та безпека – 2019», що 8 жовтня відкрилася у Києві, представило новий проект багатофункціональної платформи «Кайра-150». Проект позиціюється як українська альтернатива американським катерам класу «Island», два з яких увійшли до складу ВМСУ, однак з більш широкими можливостями та функціональністю.

Проект передбачає реалізацію в окремих серіях у версії патрульного, протидиверсійного, шукача мін, берегової охорони, пошуково-рятувального, протипожежного, водолазного, навчального та санітарного. Корпуси сімейства «Кайра-150» можуть бути виконані зі сталі, алюмінієво-магнієвого сплаву або композитного матеріалу в залежності від вимог, що висуваються до кожної із версій. Компонування та конструкція корпусу та надбудови дозволяє встановлювати на катер артилерійське озброєння, ракетні системи малої дальності або сучасні мінно-пошукові комплекси та рятувальне обладнання вітчизняного чи закордонного виробництва.

У проекті передбачено застосування гіроскопічного заспокоювача хитавиці американського виробництва. Це суттєво підвищує умови життєдіяльності екіпажу на хвилюванні в усьому діапазоні швидкостей. Для підвищення маневрових якостей встановлено підрулюючий пристрій. На думку представників ДП «ДПЦК» сімейство катерів на уніфікованій платформі «Кайра-150» має значний експортний потенціал, особливо для країн, що мають достатньо велику протяжність морських кордонів.

Тактико-технічні характеристики базової моделі:
Довжина, м – 38
Ширина, м – 7
Осадка, м – 2
Водотоннажність, т – 155
Енергетична установка – дизельна, двовальна
Швидкість, вуз – 18-27 вузлів (в залежності від обраної ЕУ)
Дальність ходу мін, міль – 1000
Автономність, діб – 5
Екіпаж, осіб – 15+6

Характеристики окремої реалізації катеру можуть змінюватися від потреб замовника та обраного функціоналу.

Джерело – Український Мілітарний Портал.