Новозбудовані буксири пр. 121

Буксири пр. 121 призначені для проводки несамохідних суден, швартових операцій з ними у портових водах, розрідження льодового шару при підготовці акваторії для швартування у зимовий період, для перевозки посадових осіб в портових водах та прибережних районах плавання. Судна відповідають нормам екологічного законодавства Євросоюзу.

Рушійним комплексом суден гвинто-стернова колонка, що приводиться у дію головними двигунами, розташованими на верхній палубі в ізольованих контейнерах. Таке рішення дозволило значно знизити осадку суден.

Ходова рубка підйомна та фіксується у верхньому положенні. Судна облаштовані УКВ радіотелефонною станцією, супутниковою АРБ системою КОСПАС-САРСАТ, магнітними компасами, радіолокаційною станцією та ехолотом.

Судно спроектовано на клас регістру KM * Ice2 B-R4-RSN3,0 AUT3 NAV-1 Буксир. Загалом побудовано 3 одиниці: «Козацький», «Переяславський» та «Кременчуцький». Усі судна цього проекту закладено у серпні 2014 р. на суднобудівному заводі “Нібулон”, та здано в експлуатацію в червні-липні 2015 р. Проектант – Конструкторсько-Технологічне Бюро «Суднокомпозит», Миколаїв.

Загальні характеристики

Водотоннажність, т – 254
Довжина, м – 27.88
Ширина, м – 9
Висота борту на міделі, м – 2.7
Середня швидкість, вуз – 10
Швидкість у каравані, вуз – 4.5
Автономність, днів – 10

Дивіться також:
Буксир “Кременчуцький” ззовні та зсередини.