Конференція «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці»

18-19 Жовтня у Національному Університеті Кораблебудування проходить ІХ Міжнародна Науково-Практична Конференція «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці». Конференція стала найбільшим за пройдешні часи форумом галузі, на якому розглядаються питання суднобудівного виробництва, проектування суден, машин та механізмів, сучасні технології й матеріали та ін.

Окрема секція конференції присвячена інноваціям у сфері підготовки інженерних кадрів для галузі. У вступному слові до конференції ректор НУК професор Євген Трушляков підкреслив, що вже зараз якість кораблебудівної освіти в Університеті відповідає світовим вимогам й випускники отримують гарантоване працевлаштування на провідних підприємствах світу. На модернізації освітнього процесу відповідно найсучаснішим вимогам будуть акцентовані зусилля педагогічного колективу у найближчі рокі. Безумовно, усі ми розраховуємо на піднесення вітчизняних верфей, як чинника стимуляції освіти у т.р. Присутні на конференції представники суднобудівного заводу «Нібулон», ПКБ MDEM, та інших компаній підкреслювали гостру зацікавленість у залученні підготовлених фахівців. Фактично вже зараз престижне працевлаштування гарантоване кожному молодому фахівцю, що сумлінно навчався. Відродження суднобудування у Миколаєві та в Україні загалом поставить проблему кадрів дуже гостро, але також прискорить розвиток освітніх процесів.

Науковці Університету й гості зі сторонніх підприємств розповідали про досягнення власних підрозділів. Усі доповіді вразили нас високим рівнем фактичного матеріалу. Представник одеського ПКБ «Морське Інженерне Бюро» навів результати досліджень та висновки стосовно тенденцій та попиту на ринку суден ріка-море, що дозволяють у короткостроковій перспективі прогнозувати замовлення для суднобудівних та проектних підприємств. Професор д.т.н. В.О. Некрасов розповів про науково-дослідницькі роботи при проектуванні кораблів ВМС та морської інфраструктури України . Професор д.е.н. В.Н. Парсяк навів дані про розподіл світового суднобудування з висновками про можливу участь України на цьому ринку. Представник голландської суднобудівної корпорації DAMEN розповів про сучасні дослідження своєї компанії та про участь Миколаївських кораблебудівників у цих процесах.

Загалом десятки висококласних робіт представлені у програмі конференції. H-індекс (індекс Гірша) значної кількості наукових робіт НУК відповідає світовому рівню, що безумовно свідчить про те, що традиції кораблебудівної науки у Миколаєві збережені. Попри стагнацію виробництва, ми ще зберігаємо значний науковий та технологічний потенціал до відродження. На нашу думку, поточна конференція зробила свій внесок у цю справу. Повний перелік доповідей конференції за посиланням…

На часі наша загальна справа – об’єднання зусиль заради відродження вітчизняного кораблебудування. Хто хоче – той доб’ється. Хто шукає – той знайде.