Показники набору на спеціальність 135 Суднобудування в 2023 році

Традиційно ми знайомимо наших читачів з результатами вступної кампанії в Кораблебудівний інститут Національного Університету Кораблебудування. Найбільш цікавим показником на наш погляд є кількість вступників на базі повної загальної середньої освіти (ПСЗО) – в цьому році 29 осіб, вчорашніх школярів, стали студентами за спеціальністю 135 Суднобудування. З них – 25 поступили на навчання за рахунок держбюджету.

Крім того, на навчання поступили 16 осіб, які до цього вже отримали освіту рівня молодший спеціаліст та молодший бакалавр, а також 4 особи, які раніше вже отримали ступінь бакалавра за іншою спеціальністю. На крайній показник ми особливо звертаємо увагу читачів – це свідчить про зростання престижності спеціальності в очах абітурієнтів і спонукає їх розглядати 135 Суднобудування у якості другої освіти.

Навіть війна, та пов’язані з нею міграційні процеси не призвели до погіршення результатів вступної кампанії. З показниками 2021 року можна ознайомитись за посиланням…

На здобуття ступеню магістра з спеціальності 135 Суднобудування в цьому році поступило 41 особи з числа тих, хто в попередні роки вже отримав ступінь бакалавр.

На думку нашої редакції зростання зацікавленості до кораблебудівної освіти віддзеркалює загальну тенденцію та запит суспільства на відновлення суднобудівної галузі в Україні, яка стало спостерігалася в передвоєнні роки.

Тим більше сумною на цьому тлі є намагання Міністерства освіти та науки України знищити спеціальність 135 Суднобудування. Про наш протест цій загрозі читайте тут…

Нажаль, кораблебудівна, наукова та освітня спільнота залишилась віч-на-віч з цією загрозою. Зацікавленість надати допомогу до цієї пори не проголосили жодні політичні сили, органи місцевого самоврядування, державні діячи або ЗМІ. Цей прояв незрілості нашого суспільства натякає на те, що й після війни ми, як громадськість, не здатні будемо захищати ані підприємства від рейдерських атак, ані загальні принципи розвитку країни, як це і було в попередні роки. А значить – успіх відновлення країни після війни не гарантований.

Дані про показники вступної кампанії надані директором Кораблебудівного інституту НУК канд. техн. наук професором Олександром Бондаренко, зараз військовослужбовцем ЗСУ.