FPV Lilibet пр. Stan Patrol 5009 стало до строю

Поспіль рік після того, як ми розповідали вам про нове втілення пр. Stan Patrol 5009, робочий проєкт якого розроблено в миколаївському ПКБ MDEM, судно охорони рибних промислів Lilibet стало до служби на Фолклендських островах. Докладніше про проєкт читайте тут…

Lilibet – так в дитинстві звали Єлизавету, королеву Великобританії. Цікаво які ланцюжки доля іноді протягує між людьми і країнами, щоб пов’язати наших конструкторів з історією королівського дому. Це, звичайно, просто милий збіг обставин, але можливо він теж ілюструє інтегрованість миколаївської суднобудівної школи у Світ.

Stan Patrol 5009 – це один з типових проєктів патрульних суден, що Damen пропонує під різні задачі. Наприклад у жовтні 2022 року також повідомлялося, що два судна цього проєкту отримає Румунія для Генеральної інспекції з надзвичайних ситуацій…

Той факт, що Фолкленди цей же проєкт застосували як FPV (Fishery Patrol Vessel), ліше підкреслює його універсальність і можливість застосування різних специалізацій. Для Румунії, наприклад, одне судно буде побудоване в комплектації пошуково-рятувального для надання медичної допомоги, а друге обладнане для гасіння пожеж на суднах та платформах у морі.

Певно така універсальність натякає, що й українським операторам, Морській охороні, Державній службі з надзвичайних ситуацій, Патрульній поліції тощо, також варто звернути увагу на цей проєкт. Тим більше, що розробник проєкту – вітчизняне ПКБ і це суттєво покращить технічну підтримку побудови і експлуатації суден. Якби в Україні ввести практику прозорих конкурсів на постачання суден, шанси отримати найкращі рішення були б суттєво вищі.

Ми покладаємо надії, що в повоєнній Україні вдасться створити нові сприятливі умови для розвитку промисловості і, зокрема, суднобудування. Усі чинники для успіху у нас є, але край потрібна державна стратегія, яка розкриє цей потенціал.