FPV пр. Stan Patrol 5009 для Фолклендських островів

Лілібет (Lilibet) – так звали в дитинстві королеву Великобританії Єлизавету. Як це ім’я пов’язано з працею Миколаївських конструкторів, ви дізнаєтеся з нашої постійної (і улюбленої) рубрики про патрульні кораблі Damen.

Фолклендські острови в 2023 році отримають нове патрульне судно для охорони рибних промислів (FPV – Fishery Patrol Vessel) пр. Stan Patrol 5009, робочий проєкт якого розроблено в ПКБ MDEM. Назву судна Lilibet обрано в результаті конкурсу, проведеного серед школярів Фолклендів – дівчинка Еймі Уокер перемогла зі своєю пропозицією.

Цікаво, що контракт на судно складено за оригінальною схемою – воно будується на замовлення компанії Seagull Maritime Limited, що веде бізнес в царині морських послуг, і надається уряду островів в оренду на 15 років. Тобто приватний бізнес може допомогти з реалізації цих функцій, якщо поточний бюджет уряду не дозволяє вирішити питання самостійно. Або така схема більш вигідна, ніж замовлення судна державою за рахунок кредитних коштів. Добрий приклад для України, що після війни зіткнеться з ситуацією, коли для безлічі завдань у морі не буде одночасно вистачати бюджетних коштів.

FPV – підвид різноманітних проєктів патрульних суден Damen, що мають схожий архітектурно-конструктивний тип – характерну форму носової частини AXE-BOW («у вигляді сокири»), що сприяє «розрізанню» хвилі і зменшенню повздовжньої хитавиці, а також широку кормову частину з просторою палубою, на якій можна розташувати широкий спектр обладнання під обрану спеціалізацію проєкта – кран-балку, рятувальні човни, водолазне спорядження тощо. Подивіться низку наших дописів про ПКБ MDEM і схожі проєкти суден…

Загальні характеристики пр. Stan Patrol 5009:
Довжина, м – 50.1
Ширина, м – 9.4
Осадка, м – 3.5
Валовий тоннаж, т – 479
Швидкість, вуз – 29.5
Дальність плавання (12 вуз), миль – 2900
Екіпаж, осіб – 28

Колектив ПКБ MDEM продовжує працювати і під час війни. А ми покладаємо особливі надії на внесок наших конструкторів у відновлення вітчизняного суднобудування після перемоги.

Джерело зображень і докладні відомості про судна проєкту Stan Patrol 5009 дивіться на сайті Damen: https://products.damen.com/