Дмитро Бусcов, головний інженер ДПЦК, про спроможності галузі

Радимо прислухатися. Наводимо цитату фахівця та експерта найвищого класу – головного інженера Дослідно-Проєктного Центра Кораблебудування Дмитра Бусcова з його виступу під час наради Морського Кластеру України, що відбулася 21 серпня 2023 р.:

“Наразі ті проєктні організації та виробничі потужності, що сконцентровані у Миколаєві, дозволяють проєктувати та побудувати майже всі запропоновані потреби Мінінфраструктури. А саме – кораблі, судна, інші об’єкти побудувати в максимально стислий проміжок часу.”

У якості коментаря від нашої редакції зазначимо, що цитування цієї думки сьогодні у буквальному сенсі надважливе. Наша ціль – щоб ця ідея стала загальнодержавною і поширеною в громадському уявленні. До 2022 року ми стикалися з категоричною відмовою урядовців та чиновників усіх рівнів навіть розглядати можливості вітчизняних верфей. Якщо ця тенденція збережеться – повоєнне відновлення не відбудеться і загроза виграти війну, але програти мир стане реальністю.

Теза про неспроможність українських верфей стала закидатися російською пропагандою ще в 90-х. Ця теза існувала навіть в 2000-2005-х роках, коли вітчизняне суднобудування переживало вибуховий сплеск і Україна входила в ТОП-10 Європейського суднобудування (Росія не входила в цей ТОП).

Ми погоджуємося, що сьогоднішній стан галузі кратно гірший від стану 20-річної давнини і ситуація продовжує погіршуватися. Але діючі фактори стагнації – відтік за кордон трудового ресурсу, відсутність задовільного фінансово-кредитного ринку в Україні, варварська митна, податкова та загальна фіскальна політика – це не те, що діє на Світовому рівні. Це виключно місцеві чинники, пов’язані з низьким рівнем державного менеджменту.

Ці чинники можна і треба виправляти. Тому від імені нашої редакції ми закликаємо читачів – кожного разу, коли ви чуєте, що “суднобудування в Україні не відродиться” або “суднобудування – це не вигідно”, у відповідь вимагати негайних ліберальних економічних реформ в країні та покращення бізнес-клімату. Суднобудівна галузь в Україні не втрачена остаточно і ми повинні разом вимагати її розвитку.

Джерело цитати: https://maritimeukraine.com/21-08-2023/