З Днем міста Миколаєва!

Привітайте нас з Днем міста Миколаєва! Миколаїв був, є і буде містом корабелів. Стагнація, яку ми переживали з 2009 року, не є наслідком об’єктивних причин. Ми втратили позиції на світовому суднобудівному ринку не в результаті впливу кризових явищ. Все, що ми втратили – наслідки прийнятих рішень, непрофесійності, корупції та й просто безглуздя.

Це треба зрозуміти. Щоб знати звідки росте корінь проблеми. Щоб знати як долати її. Ще в 2005 році Україна входила в ТОП-10 суднобудівних країн Європи. Через 15 років після набуття Незалежності. Так що теза, що ми втратили суднобудування в наслідок розпаду СРСР – брехня. Брехня, яку вигадали, щоб приховати справжні причини і ніколи, ніколи не вибратися з цього лайна.

До 2022 року ми борсалися в купі питань, щоб зробити хоча б малий крок уперед. Малий-малий крок. Поволі. Тому що спротив був страшний. Країна, бізнес-клімат якої не сприяє інвестиціям, не може розраховувати на розвиток будь якої галузі. Це ж стосувалося суднобудування.

Війна розрубила цей Гордіїв вузол. Так, небезпека є, що ми знову не зможемо досягти прозорих, простих, чесних правил ведення бізнесу. Старе дуже сильне. Воно буде чинити опір. Але хіба Країна, що являла Світу такі зразки мужності і стійкості не подолає корупцію і бюрократію?

Ми віримо в Україну. Перемога нам дасть усе. Буде Україна – зійдуть на воду нові Кораблі. З Днем міста Миколаєва, друзі!