Проект катеру пр. 58165 “Бриз-40”

Прес-служба Дослідно-Проектного Центра Кораблебудування повідомляє, що значний інтерес іноземних делегацій викликав проект катеру пр. 58165 “Бриз-40”, який вперше було представлено широкому загалу на щойно минулій виставці “Зброя та Безпека 2018”. Проект катеру розроблено під вітчизняні верфі. У Миколаєві щонайменше п’ять підприємств потенційно здатні будувати катери такого класу без додаткової підготовки та при наявності державного замовлення. У т.р. вкажемо на приватні верфі, що регулярно будують катери зі сталі та АМг для цивільного сектору – верф “Флагман” та “Чорноморська Яхтова Верф”, що вже здала кілька швидкісних катерів для ДСНС України.

Проект може бути реалізований у двох модифікаціях: “Бриз-40М” – патрульний катер, та “Бриз-40П” – катер морської охорони. Відповідно до призначення модифікації мають незначні відмінності загальних характеристик. Проект також передбачає можливість застосування обладнання та озброєння закордонних виробників та збільшення швидкості понад 45 вузлів. Розробка проекту велась у тісній співпраці з представниками Одеського загону Морської охорони.

Катер може бути виконаний з алюмінієво-магнієвого сплаву, композитного матеріалу або сталі, залежно від вимог замовника. Габарити катера передбачають можливість його транспортування наземним транспортом, що значно розширює потенціал його швидкого перебазування відповідно до термінових потреб.

Швидкохідний патрульний катер “Бриз-40М” призначений для дії в закритих морях та прибережних районах відкритих морів для несення бойового чергування, боротьби з катерами супротивника, охорони кораблів та суден під час стоянки на зовнішніх рейдах.

Загальні характеристики проекту у модифікації “Бриз-40М”:
Довжина найбільша, м – 25,5
Ширина найбільша, м – 5,2
Осадка максимальна, м – 1,6
Водотоннажність повна, т – 46,5
Автономність, діб – 5
Екіпаж ,осіб – 6 (+ 2)

Енергетична установка – 2 дизеля
Максимальна швидкість: не менше 38 вуз.
Дальність плавання мін, миль – 500 (15 вуз.)

Радіотехнічні засоби:
Навігаційна РЛС
Оптико-електронна система спостереження
ГАС ПДСЗ
Оптико-електронна система виявлення лазерного випромінювання
Система постановки пасивних перешкод
Інтегрований комплекс внутрішнього та зовнішнього зв’язку
Інтегрований місток
Озброєння:
Бойовий модуль у складі:
1х1 12,7-мм кулемет
1х1 40-мм автоматичний гранатомет
Доглядовий катер

Джерело новини: http://srdsc.com/

Опис проекту “Бриз-40М” від розробника: http://srdsc.com/ua/projects/fast-patrol-boat-briz-40m/

Опис проекту “Бриз-40П” від розробника: http://srdsc.com/ua/projects/fast-coast-guard-boat-briz-40p/