Перспективи застосування корабельних ЕУ “Зоря”-“Машпроєкт”

Днями сталася подія, яка висвітлює долю газотурбінних агрегатів (ГТА) М7Н1 виробництва ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроєкт», що до війни повинні були встановлені на російські фрегати пр. 11356 «Адмирал Бутаков» та «Адмирал Истомин». На Прибалтійському суднобудівному заводі «Янтар» (м. Калінінград, Росія) відбувся спуск на воду фрегату Tushil для ВМС Індії. Церемонія відбулася у присутності посла Індії в Росії г-на Д.Б. Венкатеш Варма з дружиною. Другий фрегат Tamala планується спустити на воду на початку наступного року. Обидва кораблі повинні бути передані ВМС Індії в 2022 та 2023 роках відповідно.

Історія з цими кораблями та турбінами розвивалася так. Фрегати пр. 11356 «Адмирал Бутаков» та «Адмирал Истомин» були закладені на ПСЗ «Янтар» у 2013 для Чорноморського флоту ВМФ Росії і планувалося, що вони отримають ГТА М7Н1 Українського виробництва. Перший комплект ГТА повинен був поставлений у грудні 2014 року, але влітку 2014, внаслідок Російської збройної агресії проти України, усі роботи по цьому контракту були припинені.

В 2016 році уряд Індії уклав контракт на придбання обох недобудованих фрегатів. «Адмирал Бутаков» отримав назву Tushil. «Адмирал Истомин» – Tamala. Контракт на енергетичні установки (ЕУ) для цих кораблів уклали безпосередньо ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроєкт» та Міністерство оборони Республіки Індія в Делі у вересні 2019… Обладнання було доправлено до Калінінграду для монтажу на кораблі. Акти постачання були підписані у Миколаєві в травні 2020 року…

Газотурбінні установки Миколаївського виробництва будуть служити на кораблях ВМС Індії. Шість фрегатів пр. 11356 вже знаходяться у строю. Два нових фрегати, Tushil и Tamala, флот очикує у найближчі два роки. І будівництво ще двох фрегатів цього проєкту буде локалізоване вже на індійській верфі Goa Shipyard Limited, отримати які флот планує у 2026 році. Вони також будуть оснащені Миколаївськими турбінами наступної модифікації – М7Н2, що мають модернізовану мікропроцесорну систему керування.

Крім фрегатів пр. 11356, ВМС Індії експлуатує Миколаївські турбіни на 5 есмінцях пр. 61 ЭМ, побудованих в Миколаєві в 1980-х роках (у травні 2021 повідомлялося, що найстаріший корабель цієї серії буде виведено зі складу флоту), на 3-х есмінцях пр. 15 тип Delhi (власне Індійської побудови) та на 16 корветах пр. 1241РЭ.

Тобто залежність Індійського флоту від ЕУ «Зоря»-«Машпроєкт» доволі значна і надалі буде зростати. Для того, щоб покращити якість сервісу та зменшити витрати на обслуговування обладнання, у 2018 році ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроєкт» разом з індійською компанією Bharat Heavy Electricals Ltd створили спільне підприємство…

Російський флот не отримає нові кораблі пр. 11356. Росія намагалася створили аналогічні ЕУ на НВО «Сатурн», але до цього моменту результати цих намагань неоднозначні. Вдалося створити дизель-газотурбінний агрегат М-55Р для фрегатів пр. 22350, які спочатку повинні були отримати Українські ЕУ, але також залишились без двигунів.

Врешті на фрегат «Адмирал Головко», третій корабель серії, закладений у 2012 році, агрегат М-55Р був завантажений у грудні 2020 року, а його монтаж, скоріш за все, триває й досі. Той факт, що завантаження агрегату відбувалося на плаву, а для цієї операції демонтували три палуби з переборками, свідчить про те, що при спуску корабля на воду його енергоозброєння залишалося невизначеним.

Перспективи успішної експлуатації новоствореного агрегату передбачити складно. Виробничих потужностей та інших ресурсів для створення та впровадження одночасно ГТА інших типів у Росії сьогодні нема. Ця обставина й вплинула на долю фрегатів пр. 11356 та врешті допомогла нашим турбінам знайти нового користувача.

Водночас, про плани використання турбін «Зоря»-«Машпроєкт» для кораблів ВМСУ поки що нема ніякої інформації. Чи буде добудовано український корвет пр. 58250 достеменно невідомо – заяви та дії нашого уряду суперечливі. Корвет класу Ada, що будується для ВМС України в Туреччині, скоріш за все, отримає турбіни General Electric (США). Хоча зараз недостатньо даних для оптимізму з цього питання, ми бажаємо ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроєкт» пережити складні часи та врешті знову постачати турбіни для серійних кораблів Української побудови.

Фото (с) ПСЗ «Янтарь»: https://shipyard-yantar.ru/