Новий пором проєкту Road Ferry 8117 E3 від ПКБ MDEM на воді

21 квітня 2021 року на верфі Damen Shipyards Galati в Румунії спущено на воду пором проєкту Road Ferry 8117 E3, у створенні якого приймало участь Миколаївське ПКБ MDEM. Це останнє з шести замовлених поромів класу «Острів» (Island Class), побудованих на замовлення компанії BC Ferries для перевезень в Британській Колумбії, Канада. Джеймі Маршалл, віце-президент BC Ferries з суднобудування та інновацій, підкреслює що основна мета введення цих суден в експлуатацію – забезпечення екологічності перевезень.

Island Class – це гібридні дизель-електричні пороми, що здатні працювати виключно на електричних двигунах від акумуляторів. Судновласник планує двома новими суднами заміняти старе, що працювало на острівній лінії, і це повинно забезпечити зменшення видатків та збільшення обсягу перевезень, що врешті призведе до усування заторів на місцевих шляхах.

Цікаво, що коли BC Ferries проводила тендер з замовлення серії цих поромів, пропозиції надійшли від 18 суднобудівних підприємств з усього світу, але жодна з Канадських компаній не подала заявку. Врешті контракт отримала компанія Damen, судно побудовано в Румунії за проєктом, що створювався в Миколаєві. Це чудовий приклад міжнародної кооперації та ілюстрація можливостей працювати українським верфям на міжнародному ринку.

Загальні характеристики поромів пр. Road Ferry 8117 E3:

Довжина загальна, м – 80.80
Ширина, м – 17.00
Висота борту, м – 5.70
Осадка, м – 3.30
Водотонажність, т – 2277
Пасажиромісткість, осіб – 296
Місткість автомобілів, шт – 44
Швидкість, вуз – 14

Джерела:
https://www.facebook.com/DamenShipyards/posts/4153587781395079
https://products.damen.com/en/ranges/road-ferry/drfe-8117
https://www.bcferries.com/news-releases/bc-ferries-marks-earth-day-with-launch-of-sixth-battery-electric-hybrid-vessel