Розвиток Морського Кластеру України

Від перших ініціатив до формування проєктів розвитку пройшов Морський Кластер України (МКУ), що об’єднує підприємства суднобудівної та морегосподарської галузей. Головні завдання МКУ сьогодні – проведення низки заходів для представлення міжнародним партнерам можливостей співпраці з підприємствами України та вирішення наявних проблем.

Протягом четвертого кварталу 2020 року команда МКУ провела понад 10 зустрічей з представниками міжнародних морських організацій та об’єднань – European Enterprise Network, ENMC, Sea Europe, Pôle Mer Méditerranée тощо. Подальші контакти потребують напрацювання більш конкретних пропозицій для наших партнерів.

На початку 2021 року діяльність Морського Кластеру України була підтримана Європейським Банком Реконструкції та Розвитку. Зокрема в січні було замовлено дослідження «Огляд морської галузі України» від ДП «Укрпромзовнішекспертиза» для визначення:
– обсягів виробництва/перевалки/перевезення в кількісному і вартісному вираженні;
– значення сектору для економіки України;
– загальної кількості компаній, основних гравців;
– працюючих в секторі;
– перспектив і напрямків розвитку секторів.

Зараз МКУ пропонує серію заходів, які розбиті на 5 етапів:

Етап №1. Стратегічна сесія та зустрічі 2-3 лютого 2021 р. в Миколаєві має наступні завдання:
– Залучення до обговорення ідей проєктів представників всіх головних представників морської галузі;
– Аналіз поточного стану й черговий огляд головних напрямів розвитку, виходячи з найсильніших сторін та кращих можливостей регіону;
– Визначення переліку топ-20 ідей проєктів за напрямами інноваційного, інжинірингового, суднобудівного, освітнього розвитку та ін.;
– Формування робочих груп, які мають опрацювати деталі цих проєктів за критеріями привабливості та спроможності до реалізації.

Етап №2. Опрацювання цих ідей буде йти далі в фоновому режимі до кінця лютого.

Етап №3. Орієнтовно 27 лютого відбудеться друга стратегічна сесія, в рамках якої відбудуться презентації ринкового дослідження від ДП «Укрпромзовнішекспертиза», стратегії розвитку МКУ та робочих груп щодо визначення топ-проєктів морської галузі.

Етап №4. Презентація попередніх результатів всього проєкту відбудеться 9 березня на національній конференції «Фінал проекту Інтеграція 4.0», що проходить в рамках EU Industry days й моніториться Євро-комісією.

Етап №5. Фіксування результату попередніх етапів має полягати в підписанні конкретних угод з різними підприємствами в рамках визначених 5 проєктів. Цифра «5», звісно є умовною – рамки від 3-7, очевидно, є досить зваженими з огляду на поточний стан.

Спираючись на статистику Європейських країн, показники підприємств, які беруть участь в кластерних об’єднаннях набагато вищі ніж ті, що працюють самотужки, та згідно з практиками кластерного руху, максимальні вигоди від кластеру отримують компанії, які найбільш активні в діяльності та проектах об’єднання.

Запрошуємо підприємства суднобудівної галузі приєднатися до стратегічної сесії 3-го лютого 2021 р. Форма реєстрації за посиланням: https://maritimeukraine.com/event/stratehichna-sesiya-priorytetni-proekty-rozvytku-morskoyi-haluzi-2021-23/

Докладніше читайте на сайті Морського Кластеру України: https://maritimeukraine.com/oglyad-zakhodiv-mku-2020-formuvannya-pryorytetnykh-proektiv/

Про попередній круглий стіл МКУ дивіться тут: http://shipbuilding.mk.ua/?p=3503