Танкер-хімовоз EMMA

Голландська компанія VEKA Group нещодавно ввела в експлуатацію танкер-хімовоз EMMA, який було побудовано в 2019 році на Миколаївській верфі SMG (колишня назва – Чорноморський Суднобудівний Завод). Загалом SMG в 2019 році для VEKA побудовала два однотипних судна. Другий танкер AIMEE – на Херсонській верфі SMG. Вартість контракту склала понад 145 млн. грн. Танкер-хімовоз EMMA, будівельний номер 10002, було закладено 10 липня 2018 року під найменуванням Nebraska. Обидва судна у ході побудови змінили своє найменування по бажанню замовника.

Стапельний період судна, що будувалося у Миколаєві, склав 8 місяців. За ініціативою фахівців Миколаївській верфі було змінено технологію побудови – носовий та кормовий блоки складалися догори кілем. Це дозволило суттєво прискорити та здешевити вартість формування корпусу за рахунок виключення постелі з технологічного процесу. Тож вартість металу та часу на її складання були заощаджені, що призвело до зниження собівартості судна загалом та збільшенню прибутку.

Загальні характеристики танкера-хімовоза EMMA
Довжина, м – 110
Ширина, м – 13.5
Висота борту, м – 6.59
Маса корпусу, т – 1200
Вантажопідйомність, т – 5320

Танкер-хімовоз EMMA здатен перевозити два різних продукти одночасно. Насосна система складається з семи насосів Bornemann, продуктивністю 250 куб.м год кожний, що приводяться у рух електричними двигунами ABB.

Дивіться також – спуск на воду танкера EMMA на Миколаївській верфі.

Джерело: https://www.vekagroup.com/