«Кайра-150» – уніфікована платформа для створення вітчізняного катеру

ДК «Укроборонпром» оприлюднив інфографіку по проєкту багатофункціонального катеру «Кайра-150», який було вперше представлено на міжнародній виставці «Зброя та безпека 2019». Проєкт катеру розроблено Миколаївським ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування. Проект позиціюється як українська альтернатива американським катерам класу «Island», два з яких увійшли до складу ВМСУ, однак з більш широкими можливостями та функціональністю.

«Кайра-150» – це уніфікована платформа, на базі якої можлива реалізація окремих серій катерів у версіях патрульного, протидиверсійного, шукача мін, берегової охорони, пошуково-рятувального, протипожежного, водолазного, навчального та санітарного. Загалом розроблено 9 версій катеру відповідно до потреб МОУ, Держприкордонної служби, Держслужби з надзвичайних ситуацій та Нацполіції.

Конструкція катера дозволяє встановлювати артилерійське озброєння, ракетні системи малої дальності або сучасні мінно-пошукові комплекси та рятувальне обладнання. Створено комфортні умови для особового складу без втрати можливості розташування різноманітних техзасобів. Передбачено застосування гіроскопічного заспокоювача хитавиці, що суттєво підвищує життєдіяльність екіпажу на хвилюванні в усьому діапазоні швидкостей.

Джерело: https://ukroboronprom.com.ua/uk/pro-golovne/infokarta-bagatofunktsionalnyj-kater-kajra-150.html