Проєкт DCr 3407 від ПКБ MDEM

У грудні 2019 року на озері Віндемір (Великобританія) спущено на воду судно для одноденних круїзів SWIFT проєкту DCr 3407, що спроєктоване Миколаївськім ПКБ MDEM. Судно спроєктоване та побудоване відповідно до унікальної концепції DTC (Damen Technical Cooperation), що наразі просуває на ринку корпорація Damen Shipyards Group. Ця концепція передбачає можливість зібрання судна у будь якому не обладнаному місці з готових блоків. Секції судна SWIFT були виготовлені на верфі Damen Shipyard Kozle у місті Кендзежин-Козьле, Польща, доставлені у Манчестер вантажними автомобілями та зібрані просто на парковці на березі озеру Віндемір.

Флот Національного озерного парку, що скоро поповниться новим судном, щорічно приймає понад 1.6 млн. туристів – це одне з найпопулярніших місць Великобританії. Але також додатковий інтерес визвав процес зібрання судна. Джон Вудберн, операційний директор по круїзах озера Віндермір, зазначив: “Було радісно бачити, як багато людей приходять дивитись на нашу пристань, від представників громадськості до журналістів з телебачення, радіо та газет”. На нашу думку такий принцип виготовлення суден для кінцевого клієнту дуже перспективний для Українських верфей, тож вивчення такого досвіду за участю наших конструкторів може бути корисним для галузі.

Проєкт DCr 3407 повністю розроблено конструкторами Миколаївської мультисервісної компанії ТОВ «МДІМ», починаючи від базового проєкту до випуску робочої документації. Судно має сталевий корпус та алюмінієву надбудову. Загальні характеристики:
Довжина, м – 34.30
Ширина, м – 7.50
Висота борту, м – 3.30
Осадка, м – 1.60
Швидкість, вуз – 10.5
Місткість – 300 пасажирів
Екіпаж, осіб – 4
Дизельні двигуни – 2 х 214 кВт
Гвинто-стернові колонки – 2

Джерела:
https://www.facebook.com/MDEM.UA/
https://www.damen.com/en/news/2019/12/windermere_lake_cruises_new_vessel_launched_in_damen_technical_cooperation_project