Пріоритети розвитку морської галузі

7 листопада за підтримки ПКБ MDEM, Миколаївського Центру підтримки бізнесу, асоціацій Укрсудпром та АППАУ у Миколаєві пройшла стратегічна сесія «Пріоритети розвитку морської галузі: європейський контекст». Подію проведено, щоб визначити пріоритети розвитку галузі та напрацювати пропозиції до Генерального секретаря SEA Europe, візит якого у Миколаїв відбудеться 14-15 листопада.

SEA Europe – це об’єднання суднобудівних заводів та виробників морського обладнання Європи, що ставить на меті підтримку та взаємодію асоційованих учасників на світовому ринку. Візит Генерального секретаря свідчить про зростання інтересу Європейського бізнесу до відновлення суднобудування в Україні. Цей факт під час стратегічної сесії підтвердили керівники ПКБ MDEM та C-Job, що вже тривалий час інтегровані в міжнародну суднобудівну кооперацію. Доповідачі підкреслили, що протягом років закордонні інвестори постійно вивчають можливість будування в Україні цивільних суден та військових кораблів, але ключовим моментом у цьому процесі є конструктивна готовність вітчизняних підприємців до такої співпраці, а головне – бізнес-клімат в країні, законодавча база, що буде цьому сприяти та чітка державна програма розвитку морської галузі.

Першочерговість внутрішньої повістки підкреслили буквально усі спікери сесії. Уряд повинен докладати зусиль для сприяння транспортній, морегосподарській, портовій галузям, що, в свою чергу, приведе до зростання замовлень у суднобудуванні. Втім, залучення SEA Europe до вирішення цих питань теж має сенс, враховуючи можливості Європейських структур до лобіювання позитивних змін в законодавстві України. Ми усі отримаємо користь від такої співпраці.

У події взяли участь ключові учасники Миколаївського кластеру суднобудування та морської галузі – представники компанії «Нібулон», суднобудівного заводу «Океан», ПКБ MDEM та C-Job, Національного Університету кораблебудування, ПДБ ProLINE, «Дельта-Лоцман» та інші. Загальні зусилля, взаємодія та кооперація у цьому процесі є чинником успішного вирішення завдання.

Стратегічну сесію було поділено на три етапи – вступна частина, під час якої було окреслено завдання та зроблено загальний огляд ситуації в морській галузі України; круглі столи декількох робочих груп з виробництва, інжинірингових послуг тощо, для напрацювання конкретних пропозицій до гостей; та підбиття підсумків. Загалом основне завдання сьогоднішньої зустрічі – підготуватися до візиту представників SEA Europe так, щоб найкращим чином показати їм наш потенціал, щоб схилити до плідної співпраці та використати цю можливість для відродження нашого суднобудування.