Модернізація катерів Island у складі ВМСУ

Як повідомляє ДК «Укроборонпром», Миколаївське ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» розроблює варіант модернізації патрульних кораблів Island, які у вересні 2018 року були передані США Військово-морським силам України. Модернізацію катерів пропонується провести на Миколаївському Суднобудівному Заводі. Джерело: https://ukroboronprom.com.ua/uk/media/doslidno-proektnyj-tsentr-korablebuduvannya-rozroblyaye-modernizatsiyu-patrulnyh-kateriv-island.html

Джерело вказує, що модернізація повинна підвищити бойові можливості катерів, але будь які інші подробиці щодо цього проекту відсутні. Втім, у минулі роки, під час обговорення пропозиції США, йшлося про те, що катери будуть передані без озброєння. Якщо так і є, то першочергове завдання проекту модернізації – встановлення на кораблі зразків озброєння, що виробляється в Україні та використовує Українські боєприпаси.

Зробимо припущення – яке саме озброєння може бути встановлено для експлуатації катерів Island у складі ВМСУ. Оригінальні катери мають на озброєнні:
– 1 x 25-мм автоматична артилерійська установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster
– 2 x 12,7-мм кулемети М2НВ

Кулемети, що природньо вписуються у тактику застосування патрульних катерів Морської охорони Прикордонних військ, можливо не знайдуть свого місця на кораблях ВМСУ в силу слабкої захищеності стрілка в умовах бойового використання. Але Український аналог кулеметів існує буквально у тому ж калібрі – 12.7-мм кулемет ДШКМ-Т виробляє ТОВ НВК «Техімпекс».

Заміна 25-мм гарматі, скоріш за все, постане у вигляді бойового модулю (БМ) «Катран-М», що в попередні роки застосовувався на нових броньованих катерах (МБАК) пр. 58155 «Гюрза-М». Корабельні бойові модулі виробляються ДП «Миколаївським бронетанковим заводом». Кожен модуль «Катран-М» має у складі:
30-мм автоматичну гармату ЗТМ1 виробництва Кам’янець-Подільського ДП НТК «Завод точної механіки».
– залежно від комплектації БМ можуть бути оснащені ПТРК «Бар’єр», 7.62 мм кулеметами та автоматичними гранатометами АГ-17.

Для цілевиявлення та керування стрільбою БМ «Катран-М» на вже згаданих МБАК типу «Гюрза-М» використовується РЛС «Дельта-М» з оптико-електронною системою управління вогнем артилерії малого і середнього калібру “Sarmat”. Тож можна припустити, що аналогічне обладнання буде встановлено при модернізації на катерах типу Island.

«Дельта-М» – двокоординатна когерентно-імпульсна РЛС кругового огляду розробки Київського НДІ «Квант-Радіолокація», що дозволяє виявляти цілі в діапазоні 25-30 км при висоті 3 км, з точністю до 15-20 метрів. Одночасно система дозволяє відстежувати до 50 цілей. Докладніше про РЛС «Дельта».

Корабельну систему управління вогнем артилерії малого та середнього калібру (23-76 мм) “Sarmat” розроблено НДІ «Квант». Система забезпечує отримання цілевказання від загальнокорабельної РЛС, ручний захват і автоматичне супроводження цілей, визначення параметрів руху цілі, забезпечення метеорологічної та балістичної підготовки стрільби, вибір режимів стрільби та облік витрачених боєприпасів тощо.

Не виключаємо, що згодом катери позбудуться доглядових човнів та, відповідно, кран-балок, як знаряддя для неспецифічних функцій для військово-морських сил. Звільнене місце можна було б використати для встановлення ПЗРК. Таку або іншу комплектацію озброєння отримають катери типу Island у ВМСУ, ми наразі не знаємо. Наскільки вірним виявилося наше припущення, сподіваємося, ми вже скоро побачимо.