Підготовка до створення Миколаївського суднобудівного кластеру

Триває підготовча робота до створення Миколаївського суднобудівного кластеру. Ключові питання, що проробляються робочою групою – відкриття сучасного навчального центру з підготовки фахівців робітничих спеціальностей та організація координаційної ради кластеру.

Сергій Покуй, виконавчий директор Суднобудівної-судноремонтної компанії «Миколаївська верф», підкреслив, що наразі склалося фактично замкнуте коло. При тому, що попит на нові судна в Європі й в Україні, зокрема, зростає, Миколаївські підприємства не здатні брати значні замовлення, бо не вистачає досвідчених фахівців. А фахівці не повертаються в країну, бо на заводах нема замовлень. Між тим природні та соціальні характеристики Миколаєва спонукають до зусиль по подоланню цієї ситуації – у нас є надзвичайно довга берегова лінія, що сприяє розгортанню суднобудування та судноремонту, у нас не втрачене до цієї пори експертне середовище та певною мірою збережені виробничі ресурси заводів. Тож просто істотно не відмовлятися від суднобудування, а розвивати цю галузь.

Одним з перших кроків на цьому шляху буде створення навчального центру нового типу з підготовки судноскладальників та зварювальників для спільної користі підприємств кластеру. Планується створення високотехнологічного учбового цеху, насиченого сучасним обладнанням – машинами теплового різання с ЧПК, гибочними вальцями, кран-балками, зварювальним обладнанням, що дозволить не просто готувати фахівця високого рівня, а підняти сам процес підготовки на новий рівень – повністю моделювати в учбовому процесі технологію роботи бригад по складанню суднових секцій. Таким чином кваліфікація підготовлених складальників та зварювальників буде відповідати потребам ринку. Під створення цього навчального центру залучаються гранти та інвестиції під егідою ЄБРР.

Наступні кроки створення Миколаївського суднобудівного кластеру будуть обговорені під час Круглого столу «Індустрія морського сервісу», що відбудеться у Миколаєві 16 травня.

Долучайтеся!