Науково-практична конференція “Кластер сервісу малих суден”

6 червня у Миколаєві у форматі круглого столу відбулася науково-практична конференція “Кластер сервісу малих суден” за програмою, що фінансується ЄБРР. Попри назву, у доповідях розглядалося широке коло питань, властивих для суднобудування взагалі, включно, зокрема, проблеми Миколаївського суднобудування. Акцент на суднобудівних темах, безумовно був визваний гостротою питань, що наразі постають у галузі. Думка про необхідність створення кластеру підприємств, працюючих у суднобудуванні, звучала рефреном майже у кожній доповіді.

Експерт з створення кластерів, Михайло Крикунов, підкреслював, що у першу чергу кластеризація повинна нести конкретну користь усім учасникам процесу, тобто сприяти реалізації проектів, виконання яких доцільно тільки спільними зусиллями. Серед прикладів питань та проблем, що можуть вирішуватися таким чином називалися міжзаводська кооперація, підготовка кадрів для галузі, лобіювання інтересів суднобудівного виробництва в місцевих та центральних органах влади, та інші.

Знаковою подією конференції стала презентація книги “Інноваційний аутсорсинг в управлінні мультисервісним інжиніринговим підприємством” колективу авторів О.Ю. Жукової, В.Н. Парсяка, Ю.Д. Жукова. Ми обов’язково окремо розкажемо про цю книгу, бо вона докладно доповідає про надважливий досвід Миколаївської суднобудівної школи у виконанні проектно конструкторських робіт на світовому ринку.

Дружня атмосфера зустрічі сприяла новим знайомствам та спілкуванню. Ми прийшли до згоди восени ініціювати нову зустріч усіх учасників галузевого ринку для обговорення й пошуку можливостей допомоги один одному у реалізації спільних проектів. Формат такої зустрічі може носити неформальний характер та ставити суто практичні цілі. Тож ми запрошуємо фахівців до обговорення та пропозицій. Зустрічатися, знайомитися та спілкуватися треба. Разом ми зможемо зробити більше!