Науково-дослідні судна пр. 81131 від «Чорноморсуднопроект»

Це науково-дослідні судна пр. 81131, АККУ та ЗАЙСАН, що побудовані у 2015-2017 роках за проектом нашого Миколаївського ДП ПКБ «Чорноморсуднопроект» на естонський верфі Baltic Workboats Shipyard (http://www.balticworkboats.ee/) для Казахстану. Ці судна, як і інші, що будуються за проектами миколаївських проектантів у Естонії, Болгарії, Польщі, та в інших країнах світу – це один з прикладів того, що будувати судна у Миколаєві заважають не об’єктивні економічні причини, а непрофесіоналізм, корумпованість та політичні спрямування відповідальних осіб від керівництва заводу до депутатів та чиновників уряду. Нажаль, деякі ЗМІ пропагують таку ж точку зору – «строіть можна только в Кітає». Ні! Будувати можна усюди, де є бажання працювати! Майте це на увазі, коли іншим разом почуєте, як хтось замість реконструкції заводу запропонує на його місці побудувати «розважальний центр».

Втім, ми впевнені, що не швидко, але нам вдасться подолати цю розруху. Зверніть увагу на світлину з цеху Baltic Workboats Shipyard. Схожі за параметрами, або кращі, цехові умови вже зараз мають у Миколаєві кілька малотоннажних виробництв.

Судна “АККУ” та “ЗАЙСАН” призначені для екологічного моніторингу, проведення контрольного лову риби, а також для встановлення плавучих бонів при ліквідація розлиття нафтопродуктів.

Загальні характеристики

Клас РМРС: KM(*) Ice1 R2 AUT3
Довжина габаритна, м – 30.6
Ширина габаритна, м – 8.62
Висота борту, м – 4.1
Осадка, м – 2.3
Швидкість, вуз – 10.2
Валова місткість, рег. т. – 328
Чиста місткість, рег. т. – 98 328
Дедвейт, т – 101
Водотоннажність, т – 341
Головний двигун – дизель D9A2JMH (Швеція), 2*261 кВт